Het aanschaffen van een kookplaat blijft een lastige stap. Vaak is het een persoonlijke mening op welke kookplaat het beste kan worden gekookt.

Vroeger was koken op gas de standaard. Echter zijn in de loop der jaren een alternatieven bij gekomen die allemaal voor- en nadelen hebben. Er zijn in totaal vijf verschillende soort kookplaten namelijk:
– Gaskookplaat
– Inductie kookplaat
– Elektrische kookplaat
– Keramische kookplaat
– Halogeen kookplaat

Van bovenstaande manieren van koken is gas en inductie het populairst.

Gaskookplaat

Koken op gas is vanaf het verleden al één van de populairste manieren van koken, vooral de inbouw gaskookplaat. Natuurlijk is hier een gas aansluiting voor nodig, echter is deze bijna altijd wel aanwezig in een keuken. Bij gas is er sprake van koken met open vuur, het kan als gevaarlijk worden geacht maar in de praktijk is dat niet het geval. De belangrijkste voordelen van en gaskookplaat is het fout dat het één van de goedkopere type kookplaten is. Ook is het overbrengen van hitte erg direct en kan de vlam daarom precies goed geregeld worden voor optimale controle. Bij het koken van gas kunt u gebruik maken alle type pannen en potten. De gaskookplaat is energiezuinig en vaak erg degelijk.

Als nadeel van koken op een gaskookplaat is het schoonmaken. Dit is vaak moeilijker dan bijvoorbeeld het koken op inductie. Tegenwoordig is het verplicht om een vlambeveiliging te integreren. Een gaskookplaat aansluiten is vaak makkelijk. Koken op gas kan met een 2 pits gaskookplaat, 4 pits gaskookplaat of een 6 pits gaskookplaat.

gaskookplaat

Inductie kookplaat

Na gas is inductie tegenwoordig ook één van de populairste manieren van koken. Omdat een inductie kookplaat een hoog vermogen heeft dient er een speciale aansluiting worden geplaatst in de keuken die dit aankan. De kookplaat wordt op twee fasen aangesloten en er is een dubbele groep nodig. Het is dus mogelijk dat is extra installatie werk nodig is. Een inductie kookplaat genereert een magnetisch veld waardoor de onderkan van de pan warm wordt. Daarom is het zo dat niet iedere pan geschikt is voor inductie.

Een van de grootste voordelen van een kookplaat met inductie is het schoonmaken. Het is makkelijk om er een doek overheen te halen omdat het vlak is. De pan wordt erg snel warm en hierdoor gaat het koken sneller. Doordat de inductie plaat de hitte in de boden van de pan opwerkt wordt de kookplaat zelf niet warm, daardoor is een inductie kookplaat veiliger. Zodra de pan van de plaat wordt afgehaald stopt het verwarmingsproces.

Vaak zitten op een inductie kookplaat extra functie zoals bijvoorbeeld een kinderbeveiliging, een timer en een pauze functie. Bij het aanschaffen van een inductie plaat is het belangrijk om rekening te houden met extra installatiewerk.

inductie kookplaat

Elektrische kookplaat

Dit type plaat wordt niet vaak meer toegepast. Hier wordt een spiraal of een plaat verward, waar de pan vervolgen op komt te staan. Echter gaat het opwarmen en afkoelen relatief langzaam en kost het daarom veel tijd om te koken. Een elektrische kookplaat heeft een eigen kookgroep nodig binnen huis.

Het grootste voorbeeld van deze type plaat is de aanschafprijs. Ook dit type plaat is er in 2 en 4 pits.

Halogeen en keramische kookplaat

Halogeen en keramische kookplaten hebben veel al de zelfde eigenschappen. Het grootste verschil is dat de twee worden opgewarmd door verschillende verwarmingselementen. Beide hebben een glasplaat als oppervlak en het is dan ook het glas wat verwarmd wordt. Deze type platen zijn goedkope dan een inductie plaat. Een groot nadeel van een halogeenkookplaat is het feit dat het verwarmingselement slijt. Het kan daarom zijn dat deze gedurende de levensduur aan vervangen toe is. Het afkoelen van de elementen duurt relatief lang.

Conclusie

Het is belangrijk bovenstaande informatie mee te nemen tijdens de aanschaf. Het is ook belangrijk de minimaal hoogte van een afzuigkap mee te nemen in je beslissing. De verschillende type platen hebben dan ook allemaal een andere minimaal hoogte als het gaat om de afzuigkap, houd dat goed in de gaten. Het is ook belangrijk te bedenken hoeveel kookzones je nodig hebt en de hoeveelheid pitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *